Собака – друг людини чи собаці – собача смерть?
Мешканці багатоповерхівки, що по вул. Шевченка,23 та сусідніх будинків приголомшені та обурені : на їхніх очах та на очах їхніх дітей вбито дворову собаку. Її власними руками задушив чоловік, який проживає в одному з цих будинків. Добивав тварину його чотирнадцятирічний син.
Очевидець події : «З внучками на дворі гуляв. Приходять два чоловіки, один з великою собакою. «Муся» почала гавкати. Вони нацькували свою собаку, потім зайшов той чоловік... і почав її душити та бити. Мої діти почали плакати, я підхожу, кажу : «Люди добрі !..» Повний двір дітей, вони кричать... Кажу : «Що ж ви робите? На очах дітей, це ж двадцять дітей різного віку, яка психологічна травма! »
Очевидець події : «Это истязание происходило втечение часа. На глазах у всех два взрослых человека убили собачку, у которой 8 щенков. Потом, не добивши, они в мешке занесли ее на мусорник, сын в присутствии отца наступил на голову собаке и добивал ее доской... Вчера весь двор был этим потрясен, дети были травмированы, мой ребенок плакал..»
Очевидець події : «Это зверство меня просто потрясло! Двое взрослых мужчин стояли и наблюдали, как мальчик лет 14-ти зверски ее убивал. Такого садизма я не видела никогда!»
Поряд з обуреними людьми знайшлося немало й тих, хто виправдовує собачого вбивцю. Кажуть, іншим шляхом цю проблему не вирішити.
Очевидець події : «Вчера просто собака загнала ее в подвал и таким методом ее словили. Я ее так просто словить не могу... Лично я его поддерживаю...»
Женщина : «В песочнице лежат собаки и дети с ними играются. Это разве хорошо? Я собак не боюсь, а все боятся, ходят вокруг и дрожат. Я их толкну – и они ушли... А сейчас - все защитники.»
Біля цих будинків зазвичай можна спостерігати багато дворових собак, а значить певна небезпека для його мешканців все ж таки існує. Те, що покійна «Муся» мала злобний характер, визнають усі, в свій час жертвою її зубів став підліток, який мешкає в одному з будинків. Згодом саме він та його батько й вирішили долю тварини.
Чоловік, який вбив собаку : «Уже были проблемы с этими собаками. Все улыбаются, все смотрят... Никто никаких мер не предпринимает. Ходили в горисполком – там разводят руками : такой службы уже нет. А вчера шли, она кинулась. Я понимаю – у нее щенята, но это ее не оправдывает... Моего старшего сына она месяц назад покусала, а в прошлом году – соседнего ребенка и мальчика Богдана... А вчера переполнило все это и достало. Я ее руками задавил, а сын еще и добавил.»
За словами очевидців, вже був випадок, коли цей чоловік дозволяв собі знущатися над твариною, та найбільше лякає людей те, що безпосередню участь у вбивстві собаки брала дитина. Закликання до совісті та гучні суперечки істини не встановили...
Розглядом резонансної справи зайнялися правоохоронні органи. За їхньою версією, відбувалося все не зовсім так, як кажуть очевидці.
Олег Бойко заст. начальника, начальник міліції громадської безпеки Бердичівського РВ : «При звірці з травмпунктом було встановлено, що о 18-15, біля одного з будинків по вул. Шевченка безпритульна собака покусала чоловіка, порвавши йому руки. В ході перевірки було встановлено, що чоловік, повертаючись додому, проходив біля будинку і на нього напала безпритульна собака. Захищаючись від неї, він декілька разів вдарив її палкою. Також встановлено, що перед цим вже був випадок, коли ця собака кусала людей.»
За словами Олега Бойка, проводиться перевірка даного факту, за результатами якої буде прийняте законне рішення.
Олег Бойко заст. начальника, начальник міліції громадської безпеки Бердичівського РВ : «Є стаття 299-та КК України, яка передбачає покарання від 50-ти неоподаткованих мінімумів за жорстоке поводження з тваринами, хоч в даному випадку ця людина всього - навсього захищалась.»
Та за цією ж статтею, якщо при знущанні над тваринами були присутні малолітні, сума штрафу складатиме від двохсот неоподаткованих мінімумів. А поки ведеться слідство, мешканці , які стали свідками шокуючого дійства, збираються звернутися до прокуратури та до місця роботи обвинуваченого ними громадянина.
З проханням вирішити проблему безпритульних тварин, кажуть вони, вже зверталися до міської влади – не допомагає, тому роблять це ще раз.
Очевидець події : «Я хочу еще раз обратиться к городским властям, чтобы больше такого не было : нужно что-то предпринять, нужно защищать наших детей, взрослых, нужно что-то делать, потому что будет вот такое. Будет такое каждый день. »
Під час підготовки сюжету до ефіру стало відомо, що трохи згодом на місце пригоди виїжджали представники ветеринарної лікарні. Вони відловили двох дворових собак , 10 цуценят та відвезли до себе на Петровського, де утримуватимуть їх і надалі. Що робити з нікому не потрібними чотириногими та чи існує, все ж таки, у Бердичеві безкоштовний притулок, ми намагатимемося з’ясувати і розповісти у наступних сюжетах.